HTML

Lacfi Ági

Ez a blog öltözködésről, megjelenésről szól elsősorban férfiaknak. Nem kifejezetten aktuális trendekről, (bár arról is szó lesz), hanem örök érvényű szabályokról, időtlen jó megjelenésről, egy csipet fűszerrel.

Címkék

ajándék (3) ajándékutalvány (1) alkalom (1) apák (1) ballon (3) bélyegzőexpressz (1) bizalomépítés (1) blog (1) cipő (2) cipő öltönyhöz (1) coat (1) code (1) csíkos (1) dísz (2) díszzsebkendő (2) dísz zsebkendő (1) divat (2) dress (1) egysoros (1) éjkék (1) elegancia (1) előadás (1) előadásra (1) első (1) facebook (1) farmer (1) fazonok (1) férfi (1) férfiak (1) föld (1) formális (1) gallér. (1) gallérmerevítő (1) gyapjú (1) halásznadrág (1) helyes gallér méret (1) helyes méret (1) hibák (1) hivatali (1) ing (4) inggallér (2) ing öltönyhöz (1) it (1) játék (1) (1) jól (1) kabát (3) kardigán (1) kék (1) kellék (1) képzés (1) kétsoros (1) kiegészítő (2) kihasználható (2) kisokos (2) kiszállokamókuskerékből (1) klasszikus (2) kockás (1) konzervatív (1) lábbeli (1) lenvászon (1) magabiztosság (1) megbeszélés (1) megjelenés (3) megjelenése (1) meleg (1) mellény (1) mintás (1) nap (1) napja (1) naturhome (1) nők (1) nyakkendő (7) nyár (1) nyári (2) öltöny (2) öltözék (1) öltözködés (4) öltözködési (1) önbizalom (1) ötletek (1) pamut (1) piros (3) portosan elegáns (1) protokoll (1) pulóver (1) raglán (1) randevú (1) rendezvény (1) réteges (1) rövidnadrág (1) rövidnadrág zokni (1) rózsaszín (1) ruhatár (1) ruhatár. (1) selyem (1) selyemnyakkendő (1) selyem nyakkendő (1) short (1) short zokni (1) sokoldalú (1) sötétkék (1) sportos (3) stílus (2) stílustanácsadás (1) szín (1) színek (1) szövegírásblog (1) találkozó (1) tanácsadás (2) tanácsadó (1) tárgyalás (3) tárgyalásra (1) tavaszi (1) téli (1) trench (1) trenchcoat (1) trend (1) trendy (1) utcai (2) üzletember (1) üzleti (2) üzleti ajándék (1) választás (1) valentin (1) vállalkozó (1) változatosság (1) vörös (3) zakó (1) zsebkendő (2) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stevie_P: Kedves Ági! Az öltöny nadrágját, ha zakó-nadrág kombinációban használjuk, az mennyire megengedett... (2014.03.27. 00:51) Egy öltöny titkos életei
  • Zb74: Javarészt egyetértek a posztban foglaltakkal. Kánikulában normál utcai viseletként én magam is a j... (2012.07.31. 13:54) Rövidre fogva...
  • maholnap: Ez mindig tavasszal kerül elő. Én is nem győzök betelni az első hóvirágok szépségével, majd a tuli... (2011.05.06. 20:59) Jó ízlés, nem úri huncutság...
  • atomjani: Azért egy rózsaszínű inget fel nem húznék.:-) (2011.04.04. 12:44) Friss, ropogós, idei...
  • LacfiÁgi: Kedves Professzore, Pontosan hogy érted ezt? Elegáns üzletekben való vásárlásra gondolsz, vagy ele... (2011.02.14. 16:25) Erre azért nem számítottam....:):)

Linkblog

2011.11.21. 16:38 LacfiÁgi

Lord Cardigan és a réteges öltözködés

Címkék: meleg klasszikus öltözködés kardigán réteges

Miután az imént csonttá fagytam és nagyon hiányzott még egy meleg ruhadarab a kabátom alá, eldöntöttem. Ma a kardigánról írok. Egy olyan ruhadarabról, amellyel egészen az utóbbi évekig mostohán bánt a divatkövetők tábora.  Mostanra ismét helyet követelt és kapott is a divatos és praktikus férfiruhatárban. A folyamatot remekül jellemzi hites párom hozzáállása is. Míg két évvel ezelőtt, ha mutattam neki néhány szép kardigánt a kedvenc üzleteinkben, azonnali szilárd elutasításban volt részem, mostanra  a tavaly megvásárolt darab abszolút kedvenccé avanzsált, mondhatni le sem jön róla.

 

 Egy kis kardigántörténelem.

Ezt a kötött ruhadarabot nem másról, mint az angol James Brudenell-ről, Cardigan hetedik grófjáról nevezték el, a krími háborúban való ellentmondásos, mégis dicsőségesnek tartott részvétele után.

 

A gróf úr a díszes ruházatú, ám kevésbé vastagon öltözött könnyű lovasság egyik kapitánya volt, így szüksége lehetett olyan ruhadarabra, amely bír a fejen áthúzható pulóver összes pozitív tulajdonságával, de könnyebb fel és levenni, tehát praktikusabb, ha elöl gombok segítségével nyitható/zárható. Így kényelmesen viselhető volt a katonai zubbony alatt, miközben jól átmelegítette a felsőtestet.

Praktikus okokból tehát megszületett a "cardigan" azaz magyarul kardigán, amelynek eredeti formáját egészen az utóbbi évekig kerülte a fiatalabb korosztály, "nagypapásnak" titulálva azt. Szó ami szó, ma már bőven nagypapák azok a fiatal suhancok, akik legszebb éveikben (az 50-es években) viselték a kardigánt, mint az akkori divat egyik ikonikus darabját.

Ők aztán életük során továbbra is viselték, míg gyerekeik számára időközben természetesen elavult lett. Viszont a 2010-2011-es őszi/téli szezonban már javában szerepelt a kifutókon, kicsit újragondolva, felfrissítve.

 

Mégis milyen egy kardigán?

Az anyaga mindenképpen kötött, lehet ez kézi, vagy gépi kötés. A tradicionális kardigánnak elöl V-nyakkivágása van, ezáltal látható az ing gallérja és esetleg a nyakkendő. Lehet vékony szálú, fonom gyapjúból, kasmírból, ezek viselhetők elegánsabb megjelenéskor, zakók, sportzakók alá. Készülhet rusztikus modell vastagabb fonalból, ezek önmagukban helyettesíthetnek akár egy kiskabátot is.  A nyakmegoldás idővel tovább alakult, a klasszikus V-nyak mellett manapság már sokféle fazont megtalálhatunk az üzletekben, kapucnis, vagy military hatású darabokat, az egyik nagy visszatérő pedig a sálgalléros nyakmegoldás.

A mai kardigán testhezállóbb mint bőre szabott elődei, a váll varrása sem esik le a kar felső részére, hanem nagyjából a vállcsúcson található. Így jobban mutatja az alakot, modernebb, lendületesebb, szexibb.

Hogyan viseld?

Jól kihasználható  ruhadarab, előnye, hogy lélekmelegítő réteg az ing/póló felett és a zakó/kabát alatt. Önállóan is működik mint kiskabát, enyhébb napokon. Minden stílusú megjelenésnek kissé klasszikus ízt kölcsönöz, üdítően újszerű a megszokott és kissé már unalmas pulóver, vagy kapucnis felső  megoldás mellett.

Amire érdemes figyelni: ha ing fölé viseled a kardigánod, az inged derekát, de legalább az ing derekának nagy részét tűrd a nadrágodba, mert a kardigán alól körben kilógó ing lompos, előnytelen viselet. Manapság szívesen feltűrik az ujját, látni engedve az izmos alkart.

Elegáns és kifinomult, ha az ing mandzsettájából kilátszik 1-1.5 cm a kardigán ujja alól ugyanúgy , mint a zakó ujja alól.

 

A V-nyakú, sima modell vékonyabb, vagy közepesen vastag szálú fonalból a legsokoldalúbb, alap darabnak ezt ajánlom.

Ilyen  lehet, amikor sportos hangulatban öltözöl farmerrel, kerek, vagy V-nyakú pólóval.

 

Ilyen egy árnyalattal elegánsabban, pólóval, vagy inggel, szövet, düftin, vagy kord nadrággal. A legalsó egy, vagy két gombot hagyd kigombolva, így kicsit lazább viselet.

Ugyanígy hordhatod a most divatos sálgalléros modelleket.

Érdekes és újszerű a dupla gombolású kardigán. Nekem nagyon tetszik, különösen karcsúbb férfiakon. Itt pl. egy sálgalléros modell.

 

Hogyan illeszthető az üzleti megkenésbe?

Vannak olyan kardigánok,amelyek szerényen, melengetően simulnak a zakó alá, szinte észrevétlenek. Ezek még a konzervatív megjelenésbe is beilleszthetők, és könnyen levehetők a zakó alól. Ugyanilyen jól illeszthetők sportzakók alá, ekkor azonban választhatsz elütő, karakteres színű darabot, ezzel is feldobva a megjelenésedet.

Viselheted kicsit retrósan,inggel-nyakkendővel is, klasszikus, mégis laza lesz a megjelenésed.

 

Végül egy military hatású modell, kifejezetten sportos utcai viselet.

 

 

Köszönöm, hogy elolvastad,

 

Jó megjelenést kívánok!

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lacfiagi.blog.hu/api/trackback/id/tr273401353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása